Valinnanvapauskokeilu

Valinnanvapautta kokeillaan terveysasemilla Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Jyväskylä, Hankasalmi ja Uurainen ovat  mukana sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihankkeessa. Kokeilun myötä asukkaat pääsevät kokeilemaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Käytännössä Jyväskylässä Huhtasuon, Keskustan, Kuokkalan, Kyllön, Palokan ja Vaajakosken terveysasemien sekä Uuraisten ja Hankasalmen terveysasemien alueiden asukkaat voivat valita vaihtavatko nykyisiltä terveysasemiltaan yksityisen palveluntuottajan asiakkaiksi. Kokeilu on käynnissä 31.10.2019 asti.

Kokeilun kautta lähes puolet Keski-Suomen maakunnan asukkaista voivat valita palveluntuottajakseen myös yksityisen palveluntuottajan. Palveluntuottajan valinnan voi tehdä netissä tai terveysasemalla.  Valinnanvapauskokeilun palvelukokonaisuuteen kuuluvat avosairaanhoidon lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot. Vastaanottopalveluun liittyvät tutkimukset, kuten laboratorio- ja röntgenpalvelut kuuluvat myös pakettiin, samoin kuin asiakkaan tarvitsema sosiaaliohjaus ja -neuvonta.

Jos palveluntuottajaa vaihtavalla asiakkaalla on muita palvelutarpeita kuin palvelupakettiin sisältyy, ne tarjotaan julkisista palveluista, kuten tähänkin saakka.

Palveluntuottajaksi voivat hakea yksityiset tai kolmannen sektorin terveyspalveluiden tuottajat, jotka täyttävät kokeilussa asetetut ehdot.

Kokeilulla tuotetaan tietoa valinnanvapaudesta koko Keski-Suomea varten

Valtakunnallisilla kokeiluilla tuotetaan tietoa siitä, miten asiakkaat tekevät valintoja, kun heillä on vapaus valita oma palveluntuottajansa. Samalla saadaan tietoa palveluiden laadusta ja niistä kilpailutekijöistä, jotka asiakkaan valintaan vaikuttavat.

Lisätietoa kokeilusta

Valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen, p. 050 590 1525, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi