Keski-Suomi 2021 -projektin päätösseminaari kokosi yhteen hankkeen opit

Keski-Suomi 2021 -projektin päätösseminaarissa 29.5.2019 käytiin läpi hankkeen opit ja kehittämisehdotukset tulevaa varten. Paikalla oli noin 200 vierasta eri sidosryhmistä.

Avoimuus, yhdessä tekeminen ja eteenpäin katsominen olivat sanoja, jotka yleisön mielestä kuvasivat Keski-Suomen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua. Sama asia nostettiin esille myös projektin loppuraporteissa, joissa eri osa-alueiden valmistelijat korostivat yhteissuunnittelun merkitystä ja eri sidosryhmien mukaan ottamista myös tulevissa uudistusprojekteissa.

Projektin opeissa korostui myös laajan kokonaisuuden johtaminen, uusien yhteistyömallien löytäminen, asiakaslähtöisyys ja se, että hallintohimmeleiden rakentelun sijaan keskityttiin miettimään palveluiden toimivuutta. Sama evästys annettiin valmistelijoilta tulevien uudistusten toteutukseen. Asiakas on pidettävä suunnittelun keskiössä ja hallinnonhumppa jätettävä taka-alalle.

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg antoi Keski-Suomelle päättötodistuksen

Seminaarissa puhui myös alivaltiosihteeri Päivi Nerg, jossa hän valotti tulevan hallitusohjelman valmistelua, yhteistyön jatkamista sekä kehotti varautumaan myöhempiin palveluiden kehittämistyöhön tuleviin rahoitushakuihin .

Julkisuuteen annettujen tietojen mukaan hallitusohjelmassa esitetään 18 itsehallinnollisen alueen eli maakunnan perustamista. Maakuntien vastuulle siirtyisi ensimmäisessä vaiheessa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi. Nerg totesi seminaarissa, että nämä itsehallintoalueet voisivat aloittaa työnsä aikaisintaan kenties vuoden 2023 alussa. Tarkkoja askelmerkkejä odotetaan hallitusneuvottelujen edetessä ja hallitusohjelman tultua julki.

Nerg antoi tilaisuuden päätteeksi päättötodistuksen Keski-Suomen valmistelulle. Hän kuvasi Keski-Suomen olleen yksi uudistustyön edelläkävijöistä. Keski-Suomi julkaisi ensimmäisenä maakuntana mm. palveluiden järjestämistä koskevat suunnitelmat tammikuussa 2018. Nerg kuvasi asiakirjan olleen hyvin luettu myös ministeriöissä sekä muissa maakunnissa. Avoimen, asiakaslähtöisen ja osallistavan valmisteluotteen ansiosta Keski-Suomelle hän antoi käytöksestä puhtaan 10 ja huolellisuudestakin napsahti todistukseen 9.

Kaikki hankkeen aineistot ja loppuraportit verkossa

Hankkeen aineistot ja loppuraportit sekä opit on koostettu uudistuksen verkkosivuille. Sivut pysyvät julkisena ainakin vuoden 2020 loppuun asti, jotta kerättyä aineistoa voidaan hyödyntää tulevaisuuden kehittämistyössä.

Aineistot osoitteessa: www.ks2021.fi/raportit

Projektin työntekijät kiittävät vielä kerran lämpimästi tehdystä yhteistyöstä. Hyvää kesää kaikille!

 

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.