Lapsen etu on keskiössä Keski-Suomen maakunnallisessa eroauttamisen koulutuksessa Jyväskylässä

Keski-Suomen kolmannessa maakunnallisessa eroauttamisen koulutuksessa tarkastellaan lapsen etua yhteistyövanhemmuuden edistämisen ja uudistuvan lapsenhuoltolain näkökulmasta.

Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus jatkuu. Miten vanhemmat erosta huolimatta pystyisivät lapsen edun mukaiseen yhteistyöhön ja lapsen hyvinvoinnin edistämiseen? Miten perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset voivat tukea ja edistää yhteistyövanhemmuutta? Millaisia avaimia uudistuva lapsenhuoltolaki antaa ammattilaisten työskentelyyn ja mitä uudistukset tarkoittavat ammattilaisen näkökulmasta?

– Uudistuva lapsenhuoltolaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, joten aihe on ajankohtainen valtakunnallisestikin. Kyse on laajasta uudistuksesta, eikä lain lopullinen sisältö ole vielä selvillä. Koulutuksessa tarkastelemme erityisesti lapsen vuoroasumista, lapsen kuulemista sekä lapsen oikeutta tavata muita läheisiä, kertoo Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomari Topi Kilpeläinen.

Lapsen etua etsimässä -eroauttamisen koulutuspäivä on tarkoitettu Keski-Suomen ammattilaisille, jotka kohtaavat erotilanteessa olevia lapsia ja heidän perheitään. Perheiden eroasiat eri vaiheissaan ovat lisääntyvästi läsnä lasten, heidän perheidensä ja ammattilaisten kohtaamisissa.

III Eroseminaari: Lapsen etua etsimässä, torstaina 29.11.2018 klo 9-15 Palokan kirkossa, Rovastintie 8.

Koulutuspäivän puheenvuorot:

  • Miten edistän työssäni yhteistyövanhemmuutta?
    • PsL, psykoterapian erikoispsykologi, sovittelukouluttaja Päivi Mäntylä-Karppinen käsittelee puheenvuorossaan muun muassa yhteistyövanhemmuuden tunnusmerkkejä, lapsen tarpeita vanhempien suhteeseen liittyen sekä vanhemmuusidentiteettejä erotilanteessa.
  • Lapsenhuoltolain uudistus. Uudistuvasta lapsenhuoltolaista tarkastellaan lapsen kuulemista, sosiaalitoimen toimivallan laajentumista, vuoroasumista sekä lapsen oikeutta tavata muita läheisiä kuin vanhempaa.
    • Aiheeseen johdattelevat käräjäoikeuden tuomarit Topi Kilpeläinen ja Paula Kohtanen. Arjen näkökulmia aiheeseen tuo keskusteluryhmä, jossa ovat rehtori Harri Penttinen, perheneuvolapsykologi Mika Lappalainen, johtava sosiaalityöntekijä-lastenvalvoja Mirja Laitinen, turvakodin johtava sosiaalityöntekijä Tuija Sojakka, asianajaja Riikka Artimo, perheneuvoja Pasi Lampinen sekä Miessakit ry:n erotyöntekijä Tomi-Pekka Liias.

Koulutuksen järjestelyistä vastaa Keski-Suomessa eroauttamisen parissa työskentelevien tahojen verkosto: Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry, Jyväskylän seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus, Jyväskylän kaupunki ja Äänekosken kaupunki sekä Keski-Suomen lapsi ja perhepalveluiden muutosohjelma, KSLAPE.

Lapsiperhetoimijoiden eroauttamisosaamisen vahvistaminen kohti yhteistyövanhemmuutta ja sovinnollista eroa on Keski-Suomen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman eli KSLAPEn kehittämis- ja muutostyön tavoitteita.

Eroauttaminen on myös osa Jyväskylän kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa.

Lisätietoja:

palvelupäällikkö Virve Hongisto, p. 050 3658561, Jyväskylän kaupungin psykososiaaliset palvelut
kriisi- ja väkivaltatyön palvelupäällikkö Satu Moisio, p. 050 443 5030, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry
johtaja Sirpa Salo, p. 040 182 5770, Jyväskylän seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus
psykologi Mika Lappalainen, p. 020 632 2165, Äänekosken kaupungin perheneuvola
kehittämiskoordinaattori Sari Paananen p. 050 351 8621, Keski-Suomen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma
Käräjäoikeuden tuomari Topi Kilpeläinen, p. 050 523 7703, Keski-Suomen käräjäoikeus

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.