Pihlajalinnan valinnanvapauskokeilu päättyi Jyväskylässä

Pihlajalinna päätti eilen toimintansa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilun palveluntuottajana. Pihlajalinna jätti irtisanoutumisilmoituksen noin kahdeksan kuukauden kokeilun jälkeen heinäkuussa 2018. Kokeilun aikana yhteensä 677 kuntalaista oli valinnut Pihlajalinnan palveluntuottajakseen. Näistä asiakkaista noin 200 vaihtoi Pihlajalinnan irtisanoutumisaikana toisen valinnanvapauskokeilussa mukana olevan yksityisen palveluntuottajan asiakkaaksi. Loput Pihlajalinnan asiakkaina olleista kuntalaisista palasivat Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen omien terveysasemien asiakkaiksi. Heillä on edelleen mahdollisuus halutessaan vaihtaa kokeilussa mukana olevien yksityisten palveluntuottajien tai toisen julkisen terveysaseman asiakkaaksi.

– Pihlajalinnan irtisanoutuminen herätti runsaasti keskustelua valinnanvapaudesta ja kokeilujen korvausmalleista. On hyvä, että poliittisen keskustelun rinnalle on saatu konkreettisia esimerkkejä tulevan lainsäädännön valmisteluun, toteaa valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen.

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilussa on edelleen mukana kolme yksityistä palveluntuottajaa: Suomen Terveystalo, Mehiläinen Oma Lääkärisi ja Medics24. Valinnanvapauskokeilun palvelupakettiin kuuluvat yleislääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot, niihin liittyvät tutkimukset sekä sosiaaliohjaus ja -neuvonta. Valinnanvapauskokeilu jatkuu alueella myös vuonna 2019. Asukkaat voivat vaihtaa palveluntuottajaa koko kokeilun ajan. Samoin palveluntuottajahaku on jatkuva eli yritykset voivat hakeutua mukaan kokeilukauden ajan. Palveluntuottajilla on kolmen kuukauden irtisanomisaika kokeilusta.

Valinnanvapauskokeilu kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnalliseen Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihankkeeseen.

Lisätietoja:
Riitta Pylvänen, projektipäällikkö, Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilu, p. 050 590 1525, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Valinnanvapauskokeilun verkkosivut

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.