Blogi: Mistä koostuu sinun hyvä arkesi?

Mitä vastaisit otsikon kysymykseen, joka esitetään sinulle yllättäen? Olemme viime viikkoina pysäytelleet eri-ikäisiä ihmisiä ympäri maakuntaa tiedustellen asiaa. Osalle vastaus on hyvinkin selvä, osa joutuu pohtimaan asiaa todella pitkään. Arki on erilaista eri ikäkausina ja elämäntilanteissa, mutta tiettyjä yhteisiä teemoja löytyy.

Lähdimme kyselemään hyvän arjen elementtejä maakuntauudistuksen valmistelun tueksi. Keski-Suomen maakunnan tahtotila on olla hyvinvoinnin mallimaakunta ja meidän on kuunneltava herkällä korvalla asukkaiden asioita ja mielipiteitä. Toki seuraamme lukuisten indikaattoreiden avulla maakunnan asukkaiden terveydentilaa, mutta meillä on vähemmän mittareita, jotka kertovat koetusta hyvinvoinnista.

Miksi kyselemme arjesta?

Miksi sitten kyselemme arjen sujumisesta emmekä hyvinvoinnin ja terveydentilan kokemuksista? Hyvinvoinnin käsite on laaja ja moniulotteinen. Määritelmiä on paljon. Tulimme siihen tulokseen, että arki on asukkaille helpompi käsite kuin hyvinvointi. Hyvinvointi yhdistetään usein sosiaali- ja terveyspalveluihin. Arkeen liittyviin määritelmiin saadaan laajemmin mukaan esimerkiksi ympäristö, työ ja opiskelu sekä vapaa-aika.

Mistä se hyvä arki sitten koostuu?

Suuressa osassa vastauksia näkyi terveys, perhe, ystävät ja riittävä toimeentulo. Nuorten arjessa painottuvat ystävät ja kaverit, harrastusmahdollisuudet sekä rentoutumismahdollisuudet. Koulunkäynnin ja vapaa-ajan yhteensovittaminen oli joillekin haastavaa, toisilla koulu haittasi harrastustoimintaa! Toiveissa on myös pystyä rentoutumaan ja palautumaan vapaa-ajalla. Joillekin arki tarkoitti unta ja hyvää ruokaa. Toimiva nettiyhteys helpottaa elämää sekä äiti, joka ei pakota joka päivä siivoamaan!

Työikäisten ruuhkavuodet näkyvät arjessa. Työn, perhe-elämän ja harrastusten yhteensovittaminen koettiin haastavana. Työelämän jousto ja monipuoliset lähipalvelut helpottavat arkea. Riittävä uni ja lepo nousevat esiin erityisesti perheenäitien vastauksissa sekä palauttava vapaa-ajan harrastustoiminta vapaa-ajalla. Ystävät ovat tärkeitä, mutta aikapula verottaa yhteydenpitoa. Pääsy valmiiseen ruokapöytään on arjen luksusta. Huoli toisella paikkakunnalla asuvista iäkkäistä vanhemmista nousee vastauksissa myös esiin. Toimiva yhteydenpito etäomaisiin ja ammattilaisiin koetaan tärkeänä ja helpottaa huolta.

Senioreiden vastauksissa orastaa jo huoli kunnon heikkenemisestä ja kotona pärjäämisestä. Arkeen toivotaan apua sitten kun sellainen tilanne tulee elämään. Oman elämän hallinta ja mahdollisuus mielekkääseen tekemiseen korostuvat vastauksissa. Yksin jääminen ja sairaudet pelottavat. Eräs 84 v. mies kirjoitti vastaukseksi, että ”hyvä arki on, että saan keittää omassa kodissa aamupuuron ja päivän aikana on kivaa tekemistä”.

Vastauksissa korostuivat myös sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja laatu. Palveluihin ollaan pääosin tyytyväisiä ja toivotan palveluiden tason säilyvän laadukkaana jatkossakin. Muutoksen edessä ollaan kuitenkin pääasiassa rauhallisia ja luottavaisia.

Mitä on jäänyt kyselijälle mieleen?

Moni vastaaja kertoi, että arki on hyvää kun sitä ei tarvitse suuremmin pohtia. Asiat rullaavat ilman suurempia yllätyksiä. Kyselijä yllättyi siitä, kuinka ihmiset arvostivat tavallista arkea, jota voi maustaa pienillä asioilla. Yksinäisyys on kuitenkin teema, joka nousi vahvasti esiin kaikissa ikäryhmissä. Joko yksinäisyyttä pelätään tai sitä podetaan. Olemme tallentaneet sähköiseen arkistoon kaikki palautteet ja mieleen jäivät esimerkiksi laput, joissa luki ”hyvä arki olisi sellainen, etten olisi joka päivä yksin” tai ”hyvässä arjessa olisi ihminen jonka kanssa jutella”. Pienen tytön lappu ”olisi kiva, että minulla olisi yksi ystävä” kosketti myös syvästi. Yksinäisyys on haaste, johon meidän on hyvinvointimaakuntana vastattava. Maakunnassa on käynnissä yksinäisyyteen pureutuva hanke Yhdessä ei olla yksin, jonka käynnistämällä polulla meidän on hyvä jatkaa työtämme!

 

 

 

 

 

 

Nina Peränen, hyvinvointikoordinaattori, KSSHP
nina.peranen(a)ksshp.fi

http://www.ks2020.fi

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.