Blogi: Kesän korkeajännitys

Maakunta- ja sote-uudistuksen jännittävimmät kuukaudet ovat kesäkuu ja heinäkuu. Näin oli vuonna 2017 ja näin on myös tänä vuonna. Perustelen tuntemukseni.

Viime kesän jännityksen sysäsi liikkeelle perussuomalaisten puoluekokous 10.–11.6. Jyväskylässä. Käynnistyi hallituskriisi, joka kuitenkin tyssäsi 13.6. Turun lentoasemalle. Pääministeri Sipilä kertoi kentällä, että ratkaisu on löytynyt eikä hänellä ole tarvetta jatkaa matkaa Kultarantaan. Iltapäivällä 5.7. valtioneuvosto tiedotti, että odotetun muutamien kuukausien viivästymisen sijaan sote- ja maakuntauudistus saa vuoden pituisen lisäajan.

Tämän kesän korkeajännitys osuu perjantaille kesäkuun 8. päivä klo 14.00. Sipilä avaa keskustan puoluekokouksen Sotkamossa ja Orpo samalla kellonlyömällä kokoomuksen puoluekokouksen Turussa. Vaihtoehtoisia tilannekuvia on kolme:

  1. Eduskunta on vastikään hyväksynyt Suomen satavuotisen historian suurimman julkisen hallinnon ja palveluiden uudistuksen. Puheenjohtajat voivat keskittyä paistattelemaan päivää. Molemmissa kokoussaleissa havaitaan mököttäjien ryhmä, mutta niiden ei anneta iloa hälventää.
  2. Eduskunta on vastikään äärimmäisen täpärällä äänestystuloksella hylännyt uudistuksen lakipaketin. Hallituskriisi on käsillä – nyt olisi Kultarantaan todellakin asiaa. Kokouskäytävillä pohditaan kuumeisesti, onko tilanteesta muuta ulospääsyä kuin uudet eduskuntavaalit.
  3. Eduskunnan päätöksenteko ajoittuukin juhannusviikolle. Puheenjohtajat tarvitsevat tiukkoja ohjaksia. Kritiikki ei saa kokouksissa ryöpsähtää räikeäksi riitelyksi – ei puolueen sisällä eikä hallituspuolueiden kesken.

Keski-Suomen valmistelutiimissä uskomme ensimmäiseen vaihtoehtoon. Siksi maakuntahallitus nimeää toukokuussa väliaikaishallinnon uudelleen. Ja siksi maakuntavaltuusto käsittelee kesäkuun alussa uuden maakunnan strategisia tavoitteita ja alustavaa konsernirakennetta. Suunnitelmissa on myös pitää väliaikaishallinnon järjestäytymiskokous heinäkuun alkupäivinä. Näin työn tekemisen puitteet ovat valmiit heti kesäloman jälkeen. Draama ja juonenkäänteet ovat maakuntatasolla huojentavan maltillisia.

Varaudumme myös kahteen muuhun vaihtoehtoon. Jos tilannekuva nro 2 ryhtyy näyttäytymään vahvana, valmistaudumme keskustelemaan kesäkuun maakuntahallituksessa maakuntatason ratkaisusta nykyisen lainsäädännön puitteissa. Eduskunnan päätöksenteko lähellä kesä–heinäkuun taitetta (nro 3) edellyttää paljon ennakointia ja joustavuutta. Suunnitellaan ja päätetään ennalta kaikki se, mitä hallitun riskinottamisen puitteissa on mahdollista.

Hallituspuolue Sinisistä en mainitse, koska se elää erilaisessa tahdissa. Ensimmäinen puoluekokous oli tarpeen pitää turvallisesti – joulukuussa.

Pirjo Peräaho
Projektipäällikkö
Keski-Suomen maakunta- ja sote-uudistus

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.