Blogi: Tulevaisuuden kuvan muodostaminen vaati paljon puhetta, puhetta ja puhetta

– Valmistelijan viikko täyttyy puhumisesta ja tunteista

Kuluva viikkoni alkoi valinnanvapauskokeilun rekrytointihaastattelulla. Avoinna oleva pesti koski talouden ja tiedontuottamisen asiantuntijuutta. Juttelimme hakijan kiinnostuksesta kokeiluun, ja jutellessamme palautin itsellenikin mieleen kokeilun menneitä vaiheita. Kokeilun avulla on tuotettu tietoa koko valtakunnan valmisteluun ja on voitu vaikuttaa myös valinnanvapauslain sisältöön. Vaikka lähtö kokeiluun vaati rohkeutta hypätä tuntemattomaan, on sillä ollut aidosti merkitystä myös valtakunnalliseen valmisteluun. Ajatus lämmitti mieltäni.

Maanantai jatkui yhdessä hankinta-asiamies Velin ja kollega Mikaelin kanssa kokoustaen. Suunnittelimme maakuntavalmisteluun liittyvää palveluntuottajatilaisuutta, jossa tapaamme maakunnallisia järjestöjä ja yrittäjiä. Tilaisuuden aiheena on Keski-Suomen järjestämissuunnitelman luonnos ja palveluntuottajien näkemykset siihen liittyen. Monet asiat pohdituttavat yrittäjiä ja muita toimijoita, tämän vuoksi on hyvä varata reilusti aikaa keskustelulle, jotta saadaan yhdessä pohdittua, miltä tulevaisuus näyttää. Yhteinen näkemys voi syntyä vain puhumalla sekä huolista että mahdollisuuksista, joita uudistukseen liittyy. Kevään ja ensi syksyn aikana siirrymme maakuntavalmistelussa myös vahvemmin oman palvelutuotantomme valmisteluun. On jännä ajatella, että jatkossa mekin maakunnan palvelutuotannon tekijät osallistumme yhtenä tuottajana näihin palveluntuottajatilaisuuksiin. Roolimme muuttuu, mutta yhteistyö jatkuu.

Iltapäivän aikana käytiin keskustelua Keski-Suomen viime torstaina jättämistä valinnanvapauspilottihakemuksista sote-keskusten ja suunterveydenhuollon palveluihin. Kunnillamme on tällä hetkellä useita eri tapoja järjestää ja tuottaa sote-palveluja ja monet pohtivat mm. sitä, miten eri organisaatioissa tehdään päätökset pilottiin mukaan lähdöstä. Mutta yhdessä keskustellen ja pohtien nämäkin asiat selviävät. Päivää ilahdutti myös havainto siitä, että kaikki muut maakunnat olivat jättäneet hakemuksensa pilotteihin. Muutosta tehdään kokeillen ja voimme oppia toinen toisiltamme. Rohkea linjamme saa vastakaikua myös muilta maakunnilta.

Tiistaiaamuna uppouduin mielenterveys- ja päihdetyön sekä konsernirakenteen valmisteluun eri työryhmissä. Mielenterveys- ja päihdetyöryhmässä puhuttiin arjen vaikeista tilanteista ja muodostettiin yhteistä näkemystä asiakaslähtöisestä palvelumallista. Valmistelijana huomaan, että haastavinta on irrottautua nykyisistä palvelu- ja organisaatiorakenteista, mutta yhteisen keskustelun ja käsitteen muodostuksen kautta löytyy yhteinen näkemys.

Tiistai jatkui käynnissä olevien kärkihankkeiden henkilöstön henkilökohtaisten keskustelujen merkeissä. Illan päätti ajankohtaiskatsaus erään paikallisen yhdistyksen jäsenillassa. Molemmissa näissä kohtaamisissa oltiin syvällä sekä asiakkaan että työntekijöiden näkökulmassa eikä vahvoilta tunteiltakaan vältytty.

Juna kulkee – uudistus etenee

Keskiviikkona juna starttasi Helsinkiä kohti klo 5.28, pakkasta oli vaatimattomasti -18 astetta, oli kylymä. Ja toki, juna oli reilusti myöhässä aikataulusta, kun se ei päässyt liikkeelle Tampereen asemalta. Pientä tunnetta nousi ajatuksiin, mutta perille määränpäähän päästiin. Helsingissä suuntasin myöhässä suoraan Kuntatalolle, jossa valtakunnan muutosjohtajat kokoontuivat säännölliseen verkostotapaamiseensa. Olin ensimmäistä kertaa tänä vuonna tapaamisessa mukana. Iltapäivällä olisi samaan aikaan ollut STM:n palvelutuotannon asiantuntijatyöryhmän kokous, mutta ”mujo”-kokouksen anti houkutti enemmän, saimmehan kuulla ministeri Saarikon tervehdyksen ja ajankohtaiskatsauksen, joten jäin koko päiväksi tähän tilaisuuteen. Ministeri Saarikko oli tuttuun tapaansa hyvin positiivinen ja valoi uskoa, että lait tullaan hyväksymään ja uudistus etenee.

Torstaina tunteet ja ajatukset kääntyivät taas uudenlaisille urille, kun Sitran johdolla pohdittiin maakuntien oman sote-keskustuotannon tuottamismalleja. Olisiko mahdollista, että pohtisimme valtakunnallisesti maakuntien yhteistyötä sote-keskusten toiminnan ja organisoitumisen osalta, tulisiko sitä kautta vielä vahvemmat hartiat ja asiakaslähtöisemmät palvelut sote-keskus toiminnalle? Osallistuin myös tilaisuuden paneelikeskusteluun. Illalla kotiin Jyväskylään saavuin kahdeksan maissa, pakkanen oli onneksi laskenut. Ajatukset em. päivistä pyörivät mielessä vielä pitkälle iltaan.

Perjantaina aloitimme aamun keskustelemalla maakuntahallituksessa päättäjien kanssa tulevasta maakunnan konsernista, saimme hyviä eväitä jatkovalmistelulle. Iltapäivällä kävimme läpi maakunnan henkilöstöasioiden valmistelua, välissä hain lauantain 70-vuotisjuhlien täytekakun Tietotalolta. Sitten keskustelimme ja katsastimme valmistelun tilannetta erään puolueen piirihallituksen kanssa ja päivän päätteeksi pohdittiin työterveyshuollon roolia ja maakunnan vastuita työterveyshuollosta. Illalla piipahdin vielä Jyväskylän kaupungin 181-vuotisjuhlassa, joka oli jälleen hieno ja arvokas tilaisuus.

Moninainen työviikko takana, mielenkiintoisia kohtaamisia, monenlaisia aiheita, paljon kysymyksiä ja joitain vastauksia. Myös monenlaisia tunteita, joista päällimmäisenä tämänkin viikon jälkeen positiivista mielen mylläkkää ja sitä innostusta.

Sen, minkä eri kohtaamisissa huomaa, niin valmistelu vaatii paljon puhumista, puhumista ja puhumista ja tulevaisuuden kuvan yhteistä muodostamista!

Hyvää kevättä kaikille, nähdään ja keskustellaan!

Kati Kallimo
Vastuuvalmistelija, palvelutuotanto
Maakunta- ja sote-uudistus
Keski-Suomi 2020

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.