Keski-Suomi: Kohti lapsiystävällistä maakuntaa -koulutussarja jatkuu 8.3. – Ennakoinnilla parempia lapsia koskevia päätöksiä kunnissa

Kohti lapsiystävällistä maakuntaa -koulutussarjan kolmannessa osiossa 8.3. klo 15–18 pureudutaan lapsivaikutusten arviointiin ja lapsibudjetointiin otsikolla – Ennakoinnilla parempia lapsia koskevia päätöksiä kunnissa.

Lapsivaikutusten arviointia osallistujille valottaa johtava asiantuntija Esa Iivonen, Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Pohjois-Pohjanmaan maakunnan sote-projektipäällikkö Elina Välikangas puolestaan kertoo lapsibudjetoinnista.

Lapsiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa tavoitteena on tarkastella kokonaisvaltaisesti sitä, miten lapsi otetaan huomioon erilaisissa yhteiskunnallisissa toimenpiteissä ja päätöksissä, millaisia vaikutuksia päätökset aiheuttavat ja millaista tietoa lapsista ja päätöksen vaikutuksista on päätöksenteon taustalla. Lapsiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnin olennainen osa on lasten ja nuorten omien mielipiteiden ja kokemusten selvittäminen. Sen vuoksi se on myös väline, jolla voidaan vahvistaa lasten osallisuutta päätöksentekoon.

Lapsibudjetointi tarkoittaa kunnan, maakunnan tai valtion talousarvion tarkastelemista lapsenoikeusnäkökulmasta. Oulun kaupungin lähtökohtana lasten ja nuorten palveluiden tarkastelulle oli, että huomioidaan kaikki alle 18-vuotiaiden käyttämät palvelut ja niistä syntyneet kustannukset. Tarkastellaan heidän palvelujen käyttöön liittyviä kirjauksia ja palveluiden käytöstä syntyneitä kustannuksia sekä perustason ja erityistason sosiaali- ja terveyspalveluissa että sivistys- ja kulttuuripalveluissa. Tarkastelutapa mahdollistaa organisaatiorajat ylittävän tavoite- ja resurssiohjauksen.

Luentojen jälkeen on lisäksi tunnin kestävä työpaja, jonka aiheena on lapsivaikutusten arviointi.

Ennakoinnilla parempia lapsia koskevia päätöksiä kunnissa -koulutus pidetään 8.3. klo 15–18 Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksessa osoitteessa Alvar Aallon katu 9. Koulutukseen voi osallistua myös verkkoyhteyden kautta.

Koulutus on suunnattu luottamushenkilöille, kuntien johdolle, lasten ja perheiden kanssa työskenteleville ja nuorisovaltuutetuille. Koulutus on maksuton.

Koulutussarja järjestetään Keski-Suomen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (KSLAPE) ja Jyväskylän kesäyliopiston yhteistyönä.

Kohti lapsiystävällistä maakuntaa -koulutussarjan aiempien osioiden materiaalit löytyvät kesäyliopiston verkkosivulta.

Ilmoittautumiset sähköisesti kesäyliopiston verkkosivuilla.

Seuraava koulutus on 8.5. klo 9–12 otsikolla: Osallisena ja osallisuuden mahdollistajana lasten, nuorten ja perheiden arjessa.  Koulutus pidetään Jyväskylässä, Marttalassa.

Lisätietoja:
Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Keski-Suomessa, Hankepäällikkö Raija Harju-Kivinen, p. 014 266 8201, 050 351 9249, Raija.Harju-Kivinen(at)jkl.fi ja
Jyväskylän kesäyliopisto rehtori Leena Meriläinen, p. 050 381 2313 leena.s.merilainen(at)jyu.fi

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.