Maakunnan ja valtion uusi yhteistyömalli rakentuu

Maakuntahallituksen kokoustiedote 16.02.2018

 

Maakunta ja valtio yhteisen keskustelupöydän äärellä

Keski-Suomen edustajat kävivät maakunnan ja ministeriöiden hallinnonaloja yhdistävät aluekehityskeskustelut 6.2.2018. Keskustelut ovat osa maakuntauudistukseen valmistautumista.

Maakuntahallitus käsitteli Keski-Suomen saamaa, varsin positiivista palautetta. Keski-Suomella on nyt erinomainen tilaisuus valtakunnalliseen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen erityisrooliin.

– Keski-Suomen kannattaa pyrkiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtakunnalliseksi osaamiskeskukseksi samaan tapaan kuin yliopistolliset sairaalat toimivat erikoissairaanhoidon puolella, sanoo maakuntajohtaja Tapani Mattila.

Sosiaali- ja terveysministeriö käy 1.3.2018 neuvottelut Keski-Suomen edustajien kanssa. Neuvottelun tarkoituksena on saada ennakkoon kokemusta tulevista valtion ja maakunnan yhteistyörakenteista. Kevään 2018 neuvottelussa käsitellään maakunnan valmistautumista sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuuseen sekä palveluiden saatavuutta ja tuottavuutta. Maakuntahallitus toivoo neuvotteluista mm. maakunnille työkaluja vaikuttavuuden kehittämiseen.

Vastaavia neuvotteluja käydään myös muilla hallinnon sektoreilla. Sarjan päätteeksi käydään neuvottelut tulevan maakunnan taloudesta valtiovarainministeriön kanssa 19.3.

 

Valinnanvapauspilotilla uudistettuja palveluita nopeutetussa aikataulussa

Maakuntahallitus keskusteli sote-palveluiden valinnanvapauspilottiin hakeutumisesta.

– Pilottiin osallistuvat maakunnat luovat käytännössä valtakunnallista mallia. Haluammeko päästä vaikuttamaan siihen itse? sanoi vastuuvalmistelija Mikael Palola.

– Pilotin keskeistä sisältöä on järjestämistehtävien valmistelu. Miten tehdään toimivia palveluketjuja? Mitä palveluita tarjotaan? Pilotin aikana tiiviissä tarkastelussa on myös yhdyspinta muihin kuin valinnanvapauden piirissä oleviin palveluihin.

Maakuntahallituksessa todettiin, että asiaa on valmisteltava myös henkilöstön näkökulmasta. Maakuntahallitus toivoi myös, että kuntapäättäjille tarjotaan asiasta riittävästi tietoa. Varsinaiset osallistumispäätökset tehdään kunnissa huhtikuun puoliväliin mennessä.

 

Johtoryhmään yksi muutos, talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelujen valmistelu jatkuu

Keski-Suomi 2020 -johtoryhmässä kuntien edustajana toiminut Toivakan kunnanjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen vetäytyy tehtävästään. Ryhmään valittiin uutena jäsenenä Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.

Maakuntahallitus päätti osaltaan jatkaa talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelujen valmistelua Monetra Oy:n kanssa. Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Monetra Oy pyrkivät perustamaan yhteisen alueellisen inhouse-yhtiön talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen tuottamiseen loppuvuonna 2018. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin omistus siirtyy myöhemmin uudelle maakuntaorganisaatiolle.

Lue kokouksen muista päätöksistä:

https://www.keskisuomi.fi/ajankohtaista/1646/maakunnan_ja_valtion_uusi_yhteistyomalli_rakentuu_keski-suomen_liitolle_valittu_hallintopaallikko

 

Lisätietoja:

Tapani Mattila
maakuntajohtaja, muutosjohtaja
040 595 0011
tapani.mattila[at]keskisuomi.fi

Pirjo Peräaho
projektipäällikkö, Keski-Suomi 2020
040 591 0760
pirjo.peraaho[at]keskisuomi.fi

Mikael Palola
maakunnan järjestämistehtävien vastuuvalmistelija, Keski-Suomi 2020
044 459 8561
mikael.palola[at]keskisuomi.fi

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.