Blogi: Aluehallinto uudistuu – Mikä on MAKU?

Valtion aluehallintoa, josta puhutaan maakuntauudistuksena (MAKU) valmistellaan Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen (SOTE) rinnalla. Maakunnissa käykin nyt reipas kuhina valmisteltavien asiakokonaisuuksien (MAKU ja SOTE) ympärillä myös meillä Keski-Suomessa. Olemme onnistuneet julkaisemaan ensimmäisenä järjestämissuunnitelman, jossa kuvataan millaisia palveluita maakuntalaisille on tarjolla ja mitä tehtäviä maakunta hoitaa.

Maakuntalaissa on määritelty 26 päätehtäväaluetta, jotka maakunnan tulee hoitaa joko itsenäisesti tai muiden maakuntien kanssa yhdessä. Järjestämissuunnitelmasta ei aivan suoraan näitä tehtäväalueita löydy vaan niistä on muodostettu palvelukokonaisuuksia, jotka maakunta tarjoaa. MAKU-tehtävillä pidämme yllä ja tuemme aluekehittämistä.

Mikä on MAKU?

MAKU-kokonaisuus muodostuu ELY-keskuksesta, TE-toimistosta ja maakuntaliitosta siirtyvistä tehtävistä sekä kunnista siirtyvistä ympäristöterveydenhuollon tehtävistä. Nämä tehtäväalueet ovat keskeisessä roolissa, kun puhutaan esim. työllisyydestä, yritys- ja elinkeinotoiminnasta, tiestön hoidosta, luonnon ja ympäristönsuojelusta, maa- ja metsätaloudesta, maatalouslomituksesta, eläinlääkäripalveluista tai palo- ja pelastustehtävistä. Näillä MAKU-tehtävillä edistämme maakuntamme aluekehittämistä ja menestymistä maakuntien välisessä kisailussa uusista yrityksistä ja osaavasta työvoimasta.

Vaikuta – Nyt siihen on hyvä mahdollisuus

Uudistuksella varmistetaan palveluiden jatkuvuus ja saatavuus Suomessa, maakunnissa ja kunnissa. MAKU mahdollistaa maakuntien elinvoimaisuutta ja taloudellista hyvinvointia, jolla ylläpidämme SOTEn ja muut palvelut. SOTE mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehittämisen ja ylläpitämisen.

Tutustu MAKU-asioihin ja kerro mielipiteesi ja ajatuksesi Keski-Suomen järjestämissuunnitelmasta

Pasi Patrikainen
ylijohtaja
Keski-Suomen ELY-keskus

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.