Blogi: Sairaala Nova – maakunnallisen sote-palvelun kuuma piste

Keski-Suomen soten osalta tulevan maakunnallisen toimintamallin ydin on, että lievemmissä tai pitkäaikaisissa ongelmissa jokaisen asiakkaan hoidon ja hoivan kokonaisvastuu säilyy oman kunnan sote-keskuksella. Kesän 2020 jälkeen toimintansa aloittavasta Sairaala Novasta tullaan tarjoamaan nykyistä vahvempi konsultaatiotuki maakunnan sote-keskuksissa työskenteleville ammattilaisille. Konsultointi voi tapahtua puhelimitse, videoyhteydellä tai eri lääketieteen alojen asiantuntijoiden vastaanottoina eri kuntien sote-keskuksissa, olipa kyseessä julkinen tai yksityinen sote-toimija.

Mitä muutoksia sairaala Nova tuo tulessaan?

Sairaala Nova, kuten nykyinen keskussairaalammekin, toimii laajan päivystyksen sairaalana, jossa täyden palvelun periaattein voidaan hoitaa sekä synnytykset että vakavat sairaudet ja vammat. Joitakin hyvin harvinaisia tai poikkeuksellisen kalliita hoitoja keskitetään kansallisesti.

Uuden sairaalan myötä meillä on ainutkertainen mahdollisuus modernisoida Novassa lähes kaikki tärkeimmät tutkimus- ja hoitovälineet. Tämä luo edellytykset hoidon korkealle laadulle. Esimerkkinä voi nostaa lääkkeiden jakelun uudistamisen, joka tapahtuu älylääkekaapeilla, annosjakelulla, potilaan aukottomalla tunnistamisella sekä osin robotiikalla. Tällä tavoin sairaala Novassa pääsemme potilaan lääkehoidon virheettömyydessä korkeimpaan standardiluokkaan. Tämä tietenkin maksaa, mutta kaikkein kalleinta on huono laatu eli virheellisen lääkityksen haitat potilaille.

Potilasturvallisuuden kannalta merkittävää on myös vuodeosastojen yhden hengen potilashuoneet. Ne vähentävät sairaalainfektioiden tartuntavaaraa. Yksityisyys ja mahdollisuus omaan rauhaan ja lepoon tukee toipumista ja paranemisprosessia. Voinnin mukaan vuorovaikutusta vertaisten kanssa voi harjoittaa ruokailu- ja oleskelutiloissa potilashuoneen välittömässä läheisyydessä. Yhden hengen potilashuoneet mahdollistavat myös sen, että läheiset voivat olla potilaan kanssa niin paljon kuin haluavat ja heillä on myös mahdollisuus yöpyä siellä.

Luontotematiikkaa hyödynnetään julkisten tilojen sisustussuunnittelussa. Potilashuoneiden sisustuksessa ja liianvaatteiden kuosien valinnassa on haettu inspiraatiota Keski-Suomen kansallispuistoista. Novassa on myös ns. hiljaisuuden huone, jossa potilailla ja läheisillä on mahdollisuus tarvittaessa hiljentyä.

Novassa hyödynnetään myös moderneinta informaatioteknologiaa. Potilaalle se näkyy muun muassa siinä, että jokaisella on niin halutessaan pääsy sähköisiin palveluihin. Nova ”tulee kotiin” virtuaalisesti ennen ja jälkeen hoitojaksojen. Tavoitteena on myös se, että ei-kiireellisiin tutkimuksiin, hoitoihin ja vaikkapa leikkauksiin tullaan suoraan kotoa leikkauspäivän aamuna. Hoitojen ja lääkkeiden kehittyessä yhä useammat voivat myös palata kotiin toimenpiteiden jälkeen. Jos potilaalla tai läheisillä herää huoli kotona pärjäämisestä, sote-keskusten kuntoutusyksiköt, potilashotellit ja kotiin annettavat palvelut tukevat alkuun pääsemistä esimerkiksi leikkausten jälkeen.

Nova tarjoaa vain olosuhteet. Olennaista on kaikkien ammattilaisten osaamisesta huolehtiminen ja potilaan tarpeista lähtevän palvelukulttuurin varmistaminen. Sitoudumme siihen, että potilaan saaman hoidon laadun vertailut, koskien niin palvelukokemusta kuin kliinisiä tuloksia, julkaistaan säännöllisesti. Olemme luottavaisia, että pärjäämme kovenevassakin kilpailussa ja potilaat valitsevat palvelumme myös tulevaisuudessa. Ja mikä tärkeintä, parkkihalli on aivan pääoven vieressä ja julkisillakin pääsee.

Juha Kinnunen
johtaja, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

www.ksshp.fi

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.