Blogi: Fuusiojazzia

Keski-Suomen maakunta- ja soteuudistuksessa tavoitellaan organisaatiofuusion vaikeinta lajia: transformaatiota eli muodonmuutosta. Tähtäimessä on uusi maakunta, joka on asiakaslähtöisempi, palvelualttiimpi ja nykyaikaisempi kuin yksikään yhdistyvistä organisaatioista erikseen.

Helpommallakin pääsisi. Sommittelisi vain nykyiset rakenteet uuden maakuntakonsernin runkoon ja jättäisi yksiköt entiseen rauhaan. Tässä kuitenkin kärsisivät asiakkaat. Tai toimisi amerikkalaisen pääomasijoittajan tavoin ja keskittyisi säälimättömään kulujen karsintaan. Tämän laskun maksaisi henkilöstö. Tai yrittäisi vakuutella joka suuntaan, että soten, makun ja kaikkien organisaatioiden parhaita puolia tasapuolisesti liitämme yhteen. Vaan sitä ei kestäisi lompakko.

Uudistuksen johtoryhmässä on pulpahtanut ilmaan kysymys, tarvitseeko ymmärtää muista palveluista mitään. Kyllä, muodonmuutoksessa tarvitsee. Kun aikomuksenamme on onnistua uudistuksen kokonaistavoitteiden suhteen, on voimat keskitettävä tulevaisuuteen tähtäävän organisaation ja sujuvien palveluprosessien rakentamiseen. Palveluiden integraatio on höveliä mieltä ja avaraa sydäntä vaativa homma jo pelkästään ison konsernin sisällä, saati sitten monituottajamallissa. Käytännön palveluintegraatiossa luotan eniten henkilöstön voimaan – kunhan vain johto ja esimiehet antavat tilaa rajoja murtaville ideoille. Johtoryhmän vastuulla on luoda suotuisa ilmapiiri ja näyttää esimerkkiä.

Onhan muodonmuutoksessakin paljon tuttuja asioita ja periaatteita, jotka pysyvät ennallaan. Johtoryhmän tulokas Matias Lahti kiteytti palveluverkkokeskustelun toteamukseen: missä asiakkaita, siellä palveluita – missä palveluita, siellä tekijöitä. Toki myös organisaatioiden parhaita työtapoja poimitaan käyttöön kuten fuusiotilanteissa yleensäkin. Syntyvä lopputulos kuitenkin muotoutuu uudeksi ja ennalta-arvaamattomaksi. Sellaiseksi, jota johtoryhmäkään ei vielä osaa selväksi sanoittaa.

Uudistukseen valmistautumisen rimakorkeus ja rytmitys vaihtelevat maakunnittain. Osa keskittyy riitasointuihin, osa piirtelee hallintonuotteja, osa joutuu varautumaan ennakkolaskelmien perusteella tuntuviin kululeikkauksiin. Se, kuinka kukin onnistuu maakuntansa käyntiinlähdössä, tulee vaikuttamaan alueiden keskinäisiin kilpailukykyasetelmiin lähimmän vuosikymmenen aikana. Keski-Suomessa riittää väki, osaaminen ja kasvunhaluinen ilmapiiri siihen, että fuusioprässin muodonmuutoksesta tullaan voittajina. Olosuhteet ovat meille myötäiset.

Pirjo Peräaho
projektipäällikkö, maakuntauudistuksen projektinhallinta
Keski-Suomen liitto
www.keskisuomi.fi

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.