Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun aikataulua tarkennettu – uudistustyö etenee yhä konkreettisemmalle tasolle

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Keski-Suomessa jatkuu kesäkuussa päättyneen esivalmisteluvaiheen pohjalta. Tulevan syksyn aikana valmistelu etenee yhä konkreettisemmalle tasolle. Pohdinnassa on erityisesti se, miten palvelut tulisi järjestää, jotta kaikki keskisuomalaiset asukkaat saavat tulevaisuudessa yhdenvertaiset palvelut. Palveluiden tuottamisen osalta pureudutaan julkisten palveluiden kilpailukykyyn. Erilaisia ICT-ratkaisuja mietitään tiiviisti, jotta uudella maakunnalla on mahdollisimman toimivat työalustat uuden maakunnan aloittaessa toimintansa vuonna 2020.

– Valmistelutyöhön saatiin lisäaikaa maan hallituksen siirrettyä kesällä uudistuksen tähtäimen vuoteen 2020. Aikalisä ei missään nimessä pysäytä valmistelua vaan se jatkuu aiemmin suunnitellun mukaisesti, Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Mattila kiteyttää.

Valmistelutyö jatkuu elokuusta lähtien projektityönä. Projektityöhön on irrotettu henkilöstöresurssia tekemään maakunnallista valmistelua. Sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta valmistelua tekevät nyt kokopäiväisesti Saarikan kuntayhtymän johtaja Mikael Palola ja Jyväskylän perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo. Lisäksi maakuntahallituksen kesäkuussa ns. väliaikaishallintoon nimeämät vastuuhenkilöt tekevät valmistelutyötä osa-aikaisesti uudistuksen johtoryhmän jäseninä.

Johtoryhmä ohjaa valmisteluvaiheen työtä. Poliittinen sparraus valmistelutyölle tulee kesällä 2017 valitulta maakuntahallitukselta ja -valtuustolta. Johtoryhmä kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa torstaina 10.8.2017. Kokouksessa asetetaan uudistuksen jatkoaskeleita sekä pohditaan alustavasti sitä, miten ja millaisissa työryhmissä projektityötä jatketaan. Maakuntahallitus hyväksyy projektin etenemisen ja organisoinnin elokuun kokouksessaan.

Suunnitelman mukaan valmisteluvaihe jatkuu toukokuun 2018 loppuun. Kesäkuussa 2018 aloittaa työnsä väliaikaishallinto. Maakuntavaalit ovat valtioneuvoston antamien aikataulujen mukaan lokakuussa 2018. Vaaleilla valittu maakuntavaltuusto ja sen asettama hallitus alkavat tehdä päätöksiä maakunnan toiminnasta vuonna 2019. Uudet maakunnan aloittavat toimintansa kokonaisuudessaan 1.1.2020.

Johtoryhmän kokoonpano ja yhteystiedot löytyvät osoitteesta: http://www.ks2020.fi/yhteystiedot/johtoryhma_yhteys/

Lakivalmistelua seurataan tiiviisti – valinnanvapauspiloteista odotetaan lisätietoa

Valmistelun ohessa seurataan tiiviisti lakivalmistelua. Myös valinnanvapauspilottien tarkennettuja haku- ja toteutusehtoja odotellaan, jotta maakunnassa voidaan arvioida mahdollinen hakeutuminen pilottiin. Huomioitavaa on se, että perustuslakivaliokunnan lausunnon myötä uudelleen valmisteltava valinnanvapauslaki ei pysäytä maakunnallista valmistelua.

– Yhtiöittäminen sekä valinnanvapaus ovat yksittäisiä elementtejä laajassa uudistustyössä. Iso kuva säilyy ennallaan. Uudistuksen lähtökohtana on edelleen parantaa palveluiden saatavuutta sekä palveluketjujen toimivuutta. Meidän tulee siten maakunnallisesti käyttää saatu lisäaika siihen, miten aidosti tuotamme vuonna 2020  kaikille asukkaillemme parhaat mahdolliset palvelut. Tässä riittää työtä ja siksi valmisteluun on nyt myös irrotettu resurssia, muutosjohtaja Tapani Mattila toteaa.

Viestinnässä käyttöön nimi Keski-Suomi 2020

Aikataulun siirtyessä Keski-Suomessa uudistustyöstä käytetään jatkossa nimeä Keski-Suomi 2020. (Aiemmin nimitys oli Keski-Suomi 2019.) Uudistuksen verkkosivut on päivitetty vastaamaan nykytilannetta, ja sieltä löytyy myös tarkemmat aikataulut valmistelun etenemisestä. Verkkosivujen osoite on www.ks2020.fi. (Kävijä ohjautuu vanhasta osoitteesta ks2019.fi automaattisesti uuteen osoitteeseen.) Sosiaalisessa mediassa uudistuksesta puhutaan jatkossa tunnisteella #ks2020.

Valmis materiaalipaketti uudistuksen etenemisen aikatauluista Keski-Suomen osalta löytyy osoitteesta: http://www.ks2020.fi/materiaalia-uudistuksesta/

Lisätietoja:
– Keski-Suomen sote-ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Tapani Mattila, p. 040 595 00 11
– Keski-Suomen sote-ja maakuntauudistuksen projektipäällikkö Pirjo Peräaho, p. 040 591 0760
– Toimialajohtaja, Kati Kallimo, p. 050 442 2302
– Kuntayhtymän johtaja Mikael Palola, p. 044 4598 561

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.