Keski-Suomen valinnanvapauden asiantuntijatyöryhmä korostaa kuntien yhteistyötä maakunnallisessa pilotoinnissa

Valinnanvapauspalvelujen asiantuntijatyöryhmä pohti sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauspilotin laajentamista maakunnalliseksi tapaamisessaan 10. toukokuuta. Asiantuntijatyöryhmässä mahdollisen pilotoinnin hyötyinä Keski-Suomessa pidettiin erityisesti toiminnan kehittämiseen saatavaa lisärahoitusta sekä sote-uudistukseen tulevaa lisäaikaa, kun pilotointi jatkuisi vuoden 2022 loppuun saakka. Jyväskylän kokemuksia valinnanvapauskokeilusta kannattaisi hyödyntää maakunnallisessa pilotissa.

Haasteena nähtiin muun muassa pilotoinnin kireä aikataulu ja resurssien riittävyys maakunnassa. Työryhmän mukaan hankkeeseen liittyvät uhat ovat kuitenkin ratkaistavia, ei ylitsepääsemättömiä asioita. Työryhmä korosti, että asiasta päättävillä tahoilla on oltava yhteinen tahtotila ja riittävä ymmärrys valinnanvapauden toteuttamisen vaihtoehdoista. Tarvittavat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä rahoitus säilyvät kunnissa huolimatta siitä, mikä kunta on pilotoinnin vetovastuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan valinnanvapauden pilotit voidaan aloittaa maakunnissa aikaisintaan syksyllä 2017 ja viimeistään 30.6.2018. Pilottien alueena ovat maakunnan alueen kunnat tai kuntayhtymät, joiden yhteenlaskettu asukasluku on vähintään 80 % maakunnan asukasluvusta.

Asiantuntijatyöryhmä keskusteli myös hallituksen eilen eduskunnalle antamasta esityksestä valinnanvapauden lainsäädännöksi sekä maakunnan palvelutuotannosta.

Seuraavassa tapaamisessaan asiantuntijatyöryhmä käsittelee työskentelynsä loppuraporttia, joka luovutetaan Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen poliittiselle ohjausryhmälle kesäkuussa.

Lisätietoja: asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja (sij.), hankinta-asiamies Veli Puttonen, Keski-Suomen yrittäjät, p. 0500 646 793, veli.puttonen(at)yrittajat.fi
Linkki työryhmän sivulle

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.