Johtoryhmän tiedote: Väliaikaishallinnolle tulossa painava tehtävien lista

Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen johtoryhmän 10.5. kokoustiedote:

Johtoryhmä totesi myös valinnanvapauden maakunnallisen pilotoinnin kiinnostavan

Väliaikaishallinto aloittaa elokuussa 

Keski-Suomen väliaikaishallinnon työ käynnistyy elokuun alussa, vaikka sote- ja maakuntauudistuksen voimaanpanolaki siirtyy myöhemmäksi syksyyn. Maakuntauudistuksen projektipäällikkö Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitosta kertoo:
– Väliaikaisen toimielimen kokoonpano on viimeistä silausta vaille valmis. Koossa on hieno porukka oman alansa parhaita keskisuomalaisia osaajia. Koska tehtävälista on hurjan laaja, työhön on tartuttava elokuussa, heti lomien jälkeen. Lakiin perustuva toimivalta saadaan viimeistään lokakuun alussa, mutta paljon tärkeää valmistelua pystytään tekemään ennen sitä. Toimielimen rinnalle kootaan toukokuun aikana nk. projektitoimistoa. Sinnekin saamme eri organisaatioista osaavaa porukkaa.

Väliaikaishallinnon kokoonpanosta ja sen resursoinnista on tarkoitus sopia neuvottelussa 2.6.2017. Lisäksi henkilöstöjärjestöjen kanssa neuvotellaan parhaillaan henkilöstön edustuksesta väliaikaisessa valmistelutoimielimessä, YT-toimielimen kokoamisesta ja sen työskentelytavoista. Väliaikaisen valmistelutoimielimen asettaa Keski-Suomen maakuntahallitus kokouksessaan 16.6.2017 ehdollisena päätöksenä.

Valtionvarainministeriön ennakkolaskelman mukaan Keski-Suomi saa 536 000 euroa syksyn valmistelukustannuksiin ja 118 000 euroa ICT-menoihin. Valtion lisätalousarviosta on odotettavissa jokin verran lisää rahoitusta. Esivalmisteluvaiheen avustus maksetaan Keski-Suomen liitolle. Väliaikaishallinnon virallisen käynnistymisen jälkeinen avustus tulee uudelle maakunnalle.

Valinnanvapauden pilotointi kiinnostaa
Ohjausryhmä päätti aloittaa Keski-Suomen kuntien kanssa keskustelun hakeutumisesta sote-uudistuksen valinnanvapauspilottiin. Pilotoinnin hyödyt ja haitat punnitaan kesäkuussa, jolloin selvillä on myös haun tarkat reunaehdot.
(Lue myös asiantuntijatyöryhmän tiedote asiasta)

Maakunnalle valmistellaan muutosvisiota ja maakuntastrategiaa sekä kootaan parhaita toimintamalleja johtamisen tueksi

Muutosvisiolla tarkoitetaan lupausta, jolla kuvataan maakunnan tavoitetilaa vuonna 2023, eli uudistuksen jälkeistä aikaa. ”Lupausten lupauksessa” on asukkaat ja asiakkaiden hyvinvointi keskiössä, mutta sillä tavoitellaan myös mm. kilpailuetua ja erottautumista muista.
Maakuntastrategia puolestaan on kokonaissuunnitelma, jossa kuvataan paitsi kehittämistavoitteet, myös tärkeimmät toimenpiteet näiden toteuttamiseen.
Molempien työstämistä on pikkuhiljaa käynnistelty, ja laajempi osallistuminen toteutetaan syksyn 2017 aikana.

Asiantuntijatyöryhmiä on pyydetty kokoamaan esimerkkejä olemassa olevista parhaista toiminta- ja työtavoista. Niitä saatiinkin hyvä joukko. Toiveena on esim. jatkaa toimivia verkostoja ja kumppanuutta, lisätä tiimi- ja työparityöskentelyä tai hyödyntää paikkatietoa eri palveluissa. Palautteita hyödynnetään mm. uuden johtamisjärjestelmän suunnittelussa.

Muut asiat: Kuntien päättäjäviestintään apuja

Kunnista on saatu kevään aikana viestiä siitä, että suurin tiedon tarve kunnissa tällä hetkellä koskee päättäjäviestintää, eli sitä miten kunnissa pitäisi mm. reagoida sote-ulkoistuskyselyihin, kiinteistöasioihin, henkilöstörekrytointeihin, palkkapolitiikkaan, sopimusvastuiden siirtoon yms. Johtoryhmä totesi, että moni asia odottaa valtakunnallisia linjauksia. Asioiden selkiytyessä niistä informoidaan aina myös kuntia. Viikon 19 aikana luovuttavissa sote-organisaatioissa käynnistetään esimiesten johdolla henkilöstökuulemiset. Tästä tulee esimiehille tarkemmat ohjeet.

Lisäksi johtoryhmä totesi muutaman henkilövaihdoksen asiantuntijatyöryhmissä: esim. Liisa Bergius Keski-Suomen liitosta siirtyy vetämään alueidenkäyttö, luonnonvarat ja liikennetyöryhmää.

Lisätietoja antaa:
kokouksen puheenjohtaja, Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen, puh. 0295 024 860
projektipäällikkö Pirjo Peräaho, puh. 040 591 0760

Johtoryhmän kokousmuistio tulee kokonaisuudessaan uudistuksen nettisivuille lähipäivinä, osoitteeseen: http://www.ks2019.fi/tyoryhmat-ja-muistiot/johtoryhma/.
Johtoryhmän seuraava kokous on ke 14.6. ja poliittisen ohjausryhmän viimeinen kokous ke 28.6.

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.