Valinnanvapauden asiantuntijatyöryhmässä kannatusta laajan palveluvalikon sote-asemille Keski-Suomessa

Keski-Suomen valinnanvapauspalvelujen asiantuntijatyöryhmä pohti työpajassaan 15.3. maakunnan valmiutta ja tahtotilaa sijoittaa valinnanvapauden palveluja sosiaali- ja terveysasemille lain määrittämää minimiä laajemmin. Asiantuntijatyöryhmä käytti valinnanvapausmallin suunnittelun pohjana lakiluonnosta, raportteja valinnanvapauden vaikutuksista maakunnan väestön valintoihin ja palvelutarpeeseen sekä esimerkiksi nykyisten terveysasemien palvelusisältöjä. Asiantuntijatyöryhmän pohdinta huomioidaan jatkovalmistelussa ja muiden työryhmien valmistelussa.

Esimerkiksi nyt käynnissä olevassa Jyväskylän valinnanvapauskokeilussa palveluihin sisältyvät lääkäri- ja hoitajavastaanotto sekä sosiaaliohjaajan palvelut, mutta lakiluonnos vaatii ja mahdollistaa laajemmankin palveluvalikoiman määrittämisen. Asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja Kati Kallimon mukaan kannatusta sai ajatus, että valinnanvapauden sote-asemilla otettaisiin kerralla käyttöön laajempi malli kuin lakiluonnoksen laajin palvelulaajuus: asteittainen eteneminen nähtiin hankalaksi ja muutosta turhaan pitkittäväksi.

– Työpajan pienryhmissä käytiin vilkasta keskustelua valinnanvapauden piiriin tulevista palveluista, millainen tuotannon toimintamalli Keski-Suomen omalla yhtiöllä tulisi olla sekä mitä valmistelussa tulisi seuraavaksi tehdä. Eniten kannatusta valmistelussa sai sote-aseman laaja palveluvalikoima. Jopa lakiluonnoksen toisen vaiheen valinnanvapautta laajempikin palvelurepertuaari olisi tavoiteltava. Tämä tarkoittaisi käytännössä melko laajasti nykyisten erikoissairaanhoidon vastaanottopalveluiden ja tiettyjen tutkimusten sekä toimenpiteiden sijoittumista sote-asemille, Kallimo kertoo.
– Nykyisistä erikoissairaanhoidon poliklinikkapalveluista useat, esimerkiksi diabetes- ja fysiatrian poliklinikka, nähtiin olevan hyvin pitkälle palveluja, joita voidaan tuottaa suoran valinnan sote-asemilla. Jo nyt maakunnan suuremmilla terveysasemilla on laaja palveluvalikoima, jota ei nähty järkeväksi kovin supistaa. Sosiaalipalveluiden määrittäminen on selkeästi haasteellisempaa, etenkin kun puhutaan lyhytaikaisesta tai tilapäisestä palvelusta: näitä voisivat kuitenkin olla esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelu tai muu kotipalvelu esimerkiksi toimenpiteen jälkeen.

Lisätietoja:
Asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 3001, kati.kallimo(at)jkl.fi
Linkki työryhmän sivulle

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.