Blogi: Valinnanvapaus lisää valtuutetun valtaa

Uudet maakuntavaltuustot ovat jatkossa paljon vartijoina. Valtuustojen rooli tulee sote-palveluiden valinnanvapauden ansiosta olemaan huomattavasti nykyisiä kunnanvaltuustoja vahvempi. Maakuntavaltuustoihin valittavat poliitikot pääsevät konkreettisesti lupaamaan ja myös päättämään, miten valtion maakunnalle vuosittain antama miljardi euroa käytetään ja minkälaisia sote-palveluja sillä rahalla keskisuomalaisille tarjotaan.

Kun meillä kansalaisilla on jatkossa oikeus itse valita palveluntuottaja, jolta haemme meille kuuluvat palvelut, on maakunnan määriteltävä huomattavasti nykyistä tarkemmin minkälaisia palveluja se meille tarjoaa. Jatkossa ei enää riitä, että valtuusto päättää tarjota kansalaisille yleisluontoisesti esimerkiksi kotihoidon palveluja. Sen sijaan valtuuston on päätettävä yksityiskohtaisesti mm. siitä, mitä kotihoidon palveluihin kuuluu, minkä laatuista palvelua ja kenelle sitä tarjotaan ja paljonko palveluihin käytetään rahaa. Samalla tavalla maakuntavaltuuston on päätettävä esimerkiksi siitä, minkälaisia lääkäripalveluja kansalaisille tarjotaan, missä niitä tarjotaan ja miten nopeasti lääkärin vastaanotolle on päästävä.

Kun palveluntuottajana voi olla muukin kuin vain maakunnan oma tuottajaorganisaatio, voi maakuntavaltuusto määritellä palvelut asiakaslähtöisesti tuottajista riippumatta ensisijaisesti kansalaisten näkökulmasta. Maakuntavaltuusto voi myös asettaa palveluntuottajille ehtoja ja laatuvaatimuksia. Valtuutetut voivat myös varmistaa integraation toteutumisen määräämällä palveluntuottajat toimimaan keskenään yhteistyössä niin, että niiden tuottamat palvelut muodostavat yhdessä asiakaslähtöisiä ja sujuvia palvelukokonaisuuksia.

Valinnanvapaus vahvistaa valtuutettujen valtaa myös taloudenpidossa. Tuottajien on tuotettava palvelut valtuuston etukäteen määrittelemillä hinnoilla. Näin valtuutetut voivat ohjata markkinoita ja määritellä palveluiden kustannustason. Jos palveluntuottajan kustannukset ylittyvät sovitusta, jäävät ne lähtökohtaisesti aina palveluntuottajien ja niiden omistajien itsensä maksettavaksi.

Kansalaisina me voimme seurata, minkälaisia palveluja valtuutetut lupaavat meille tarjota. Kun palveluiden järjestämistä valmistellaan ja käsitellään valtuustossa konkreettisella tasolla, meillä on kansalaisina mahdollisuus vaikuttaa valtuutettuihin ja sitä kautta palveluiden sisältöön. Voimme myös helposti seurata, miten maakunta ja sinne valitsemamme poliitikot onnistuvat pitämään meille antamistaan lupauksistaan kiinni.

Mikael Palola
Sote järjestämisen asiantuntijatyöryhmän pj.
SoTe kuntayhtymän johtaja
mikael.palola(at)saarikka.fi
p. 044 4598561

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.