Maakuntaliittojen kulttuurivastaavat huolissaan kulttuuritehtävien ja maakunnallisen identiteetin edistämisestä maakuntauudistuksessa

Muistio:      
Maakuntaliittojen kulttuurivastaavien kokous 2.2.2017 Kotiseutuliitossa Helsingissä

Maakuntien liittojen kulttuurivastaavat esittävät huolensa kulttuuritehtävän ja maakunnallisen identiteetin edistämisen tehtävän osuudesta ja valmistelusta maakuntauudistusta valmistelevissa työryhmissä.

Maan hallituksen linjauksen mukaan maakunnille tulee jälleen vastuuta maakunnallisen identiteetin ja kulttuurin edistämisestä sekä kulttuurin strategisesta suunnittelusta maakunnassa. Käytännössä tähän vastuualueeseen kuuluvina maakunnallisina tehtävinä hallitus on kirjannut kulttuuriympäristön hoidon sekä maakunnallisen identiteetin, elinvoiman ja kulttuurin kehittämisen sekä hyvinvoinnin ja liikunnan edistämisen.

Kulttuurivastaavat ovat havainneet, että työryhmien toimeksiannoissa ja kokoonpanoissa on suuria eroja, miten niissä näkyy kulttuurin rooli. Erot voivat johtua siitä, että kulttuuri ja identiteetti ymmärretään eri tavalla. Alustavissa luonnoksissa on isoja eroja myös siinä, miten kulttuuritehtävä on resursoitu. Kulttuurivastaavat pitävät tärkeänä, että jatkossakin joka maakunnassa on vähintään yksi henkilö, joka vastaa kulttuurin alueellisesta kehittämisestä ja toimii yhteyshenkilönä kulttuuriasioissa. Maakuntauudistuksen valmistelussa on myös huomioitava kulttuurin ja sote- toimijoiden yhdyspinnat sekä osoitettava resurssit niiden yhteistyöhön hyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi tulee huomioida luovan alan yritystoiminnan edistäminen.

Kulttuurin vaikutukset ulottuvat aluekehittämiseen, elinkeinoihin, maankäyttöön, ympäristöön sekä hyvinvointiin. Lisäksi kulttuurilla on aina myös kansainvälinen ulottuvuus, mikä vahvistaa sen laaja-alaista vaikuttavuutta. Kansallinen kulttuuripolitiikka ja opetus- ja kulttuuriministeriön laatima kulttuuristrategia tarvitsevat toteutuakseen sekä kuntien että maakuntien tukea kehittämistyössä.

Kokoukseen osallistuivat
Marjatta Eväsoja, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja, Etelä-Pohjanmaan liitto
Heli Gynther, kehittämispäällikkö, Etelä-Savon liitto
Mirja Karila-Reponen, maakunta-arkkitehti, Päijät-Hämeen liitto
Pia Lindgren, aluekehityssihteeri, Kymenlaakson liitto
Raija Partanen , projektipäällikkö, Keski-Suomen liitto
Anne Sormunen, yhteyspäällikkö, Keski-Pohjanmaan liitto
Kirsi Stjernberg, EU-tiedottaja, Varsinais-Suomen liitto
Auli Suorsa, aluesuunnittelija, Pohjois-Pohjanmaan liitto
Krista Tupala, aluekehitysasiantuntija, Satakuntaliitto
Raimo Turunen, aluekehityspäällikkö, Pohjois-Karjalan liitto
Riitta Vanhatalo, toiminnanjohtaja, Suomen Kotiseutuliitto
Satu Aallonpää, hallintosihteeri, Suomen Kotiseutuliitto

Muistion näkemystä tukevat
Helena Aaltonen, aluekehitysasiantuntija, Kainuun liitto
Tarja Hautamäki, kulttuuripäällikkö, Pohjanmaan liitto

Jakelu: maakuntajohtajat, muutosjohtajat, maakuntahallitusten puheenjohtajat sekä opetus- ja kulttuuriministeriön edustajat

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.