Valinnanvapauskokeilu kiinnostaa – Jyväskylän Huhtasuolla pidetyssä kuntalaistilaisuudessa oli yli 130 aiheesta kiinnostunutta kuntalaista

Jyväskylässä käynnistyvän avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen valinnanvapauskokeilu vaikuttaa kiinnostavan terveysasemien alueiden asukkaita. Kokeilusta pidetyssä ensimmäisessä kuntalaistilaisuudessa Huhtasuon yhtenäiskoululla oli paikalla yli 130 aiheesta kiinnostunutta aktiivista kuntalaista.

Puolentoista tunnin tilaisuuden aikana keskustelua käytiin laajasti siitä, miten kokeilu toteutetaan ja miten valinta tehdään. Huolta herätti se, miten kaupunki varmistaa, että palvelut ovat jatkossakin saatavilla myös Huhtasuon terveysasemalla sekä se, siirtyvätkö omat lääkärit kokeilun myötä yksityiselle palveluntuottajalle. Kysymyksiä tuli lisäksi mm. siitä, miten yksityiset tuottajat voivat vastata palvelutarpeeseen, jos vaihtajia kokeilun aikana on runsaasti.

Tilaisuudessa avosairaanhoidon palvelupäällikkö Anu Mutka muistutti, että valinnanvapauskokeilu tarkoittaa sitä, että asiakkailla on halutessaan mahdollisuus vaihtaa palveluntuottajaansa, mutta pakkoa siihen ei ole. Asiakkaan valinnan tueksi tullaan verkkoon päivittämään jatkuvasti tietoa siitä, mikä on jonotilanne kullekin palveluntuottajalle ja millaisia asiakaskokemuksia asiakkailla on eri tuottajista.

Huhtasuon apulaisylilääkäri Jyrki Suikkanen korosti tilaisuudessa sitä, että omille terveysasemille rekrytoidaan henkilöstöä normaalisti ja palvelutaso säilyy kokeilun ajan entisellään. Talousarviossa kaikille kaupungin omille terveysasemille on varattu aiempia vuosia vastaavat määrärahat. Mahdollisten vaihtajien osuutta kompensoidaan yksityisille palveluntuottajille sosiaali- ja terveysministeriön kokeiluun osoittamalla määrärahalla.

Keskustelua jatketaan vielä kahdessa alueellisessa kuntalaistilaisuudessa. Ensimmäinen järjestetään huomenna 14.2. Jyväskylän pääkirjaston Minnansalissa kello 18–20. Kuokkalan alueellinen tilaisuus pidetään keskiviikkona 15.2. Kuokkalassa Tikan koululla (Toritie 22) kello 18–20. Tilaisuuksia ennen on kahvitarjoilu.

Tietoa tarjotaan myös valinnanvapauskokeilun keskitetystä puhelinnumerosta 014 266 0133. Kuntalaiset voivat soittaa numeroon ja kysyä valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 9-16. Lisäksi kaupungin verkkosivulle osoitteeseen www.jyvaskyla.fi/terveys/valinnanvapaus on koottu laajasti tietoa kokeilusta.

Lisätietoja: valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen, p. 050 590 1525

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.