Blogi: Keski-Suomen SOTE-uudistuksen muutosvalmius hyvä

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistus on aihe, joka jakaa mielipiteitä ja jossa on paljon muuttuvia ja vaihtuvia  sekä epävarmoja tekijöitä.  Sote-uudistuksen mittava lainsäädäntötyö kuitenkin etenee, viimeisimpänä on julkaistu valinnanvapauslaki laajalle lausuntokierrokselle. Valmistelutyötä maakunnissa tehdään kuitenkin vielä tällä hetkellä ilman vahvistettua, viimeisteltyä lainsäädäntöä.

Asiantuntijatyöryhmät ovat työstäneet luonnosta Keski-Suomen sote-palveluille muutosvisiosta, strategiasta ja palvelulupauksesta. Olemme kansallisten tavoitteiden viitoittamana nostaneet palveluintegraation yhdeksi keskeisimmistä tavoitteista. Miksi juuri palveluintegraation?

Palveluintegraatio tarkoittaa, että sosiaali- ja terveyspalvelut sovitetaan yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi niin, että asiakas saa tarvitsemaansa palvelut oikea-aikaisesti ja sujuvasti, ilman eri organisaatioiden asettamia raja-aitoja. Tavoitteena on esimerkiksi vähentää jonoja ja parantaa asiakasta koskevan tiedon siirtymistä paikasta toiseen. Asiakkaita ei juoksuteta asiantuntijalta toiselle niin, ettei kenelläkään ole kokonaiskuvaa, jolloin aikaa ja rahaa tuhlataan jonottamiseen ja päällekkäisiin toimenpiteisiin. Onnistuneella ja tarkoituksenmukaisella palveluintegraatiolla säästetään niin asiakkaan kuin työntekijöiden aikaa.

Samanaikaisesti, kaiken tämän keskellä sote-arjessa eri yksiköiden toimintaa kehitetään: rakennetaan ja peruskorjataan sairaalarakennuksia, suljetaan osastoja, kehitetään  sote-palveluja jne.. Työpaikoilla omaksutaan uusia työtapoja, opitaan uusien laitteiden ja apuvälineiden hallintaa, siirrytään työpisteestä toiseen. Ammattilaisen työ kehittyy – sote-uudistuksesta riippumatta.  Tämän vuoksi pyörää ei tarvitse ryhtyä kokonaan kehittämään uudestaan. Keski-Suomessa on tarjolla paljon ratkaisuja ja malleja, joita voidaan hyödyntää tässä valmistelutyössä.

Keski-Suomen muutosvalmius on hyvä, kun sote-uudistuksen toimeenpanovaihe alkaa, koska työ laadukkaiden palveluiden tarjoamiseksi on jo aloitettu.  Sote-uudistus koskettaa meillä noin kymmenentuhannen ihmisen työtä ja kaikkien keskisuomalaisten sote-palveluja. Meidän kaikkien on tärkeää osallistua uudistuksen suunnitteluun ja toteutukseen; osallisuutta kasvatetaan jatkovalmistelussa niin henkilöstön, asukkaiden, päättäjien kuin yrittäjien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Vaikka laki antaa hyvät puitteet palvelujen uudelleen järjestämiselle ja tuottamiselle, palvelut ja niissä onnistumiset tullaan lopulta tekemään maakunnissa, meillä Keski-Suomessa, meidän kaikkien yhteistyöllä.

silja

Silja Ässämäki
Keski-Suomen sote-vastuuvalmistelija, kehittämisjohtaja
050 568 5831
silja.assamaki(at)jkl.fi

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.