Kunta muuttuu – yhteistyö jatkuu

Keski-Suomessa sote-uudistusta on valmisteltu kuntien välisenä yhteistyönä jo yli kolmen vuoden ajan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta uudistustyötä on tehty erityisesti lokakuun lopussa päättyneen Keski-Suomen SOTE 2020 -hankkeen myötä.

Uudistustyön keskiössä on kuntien kannalta ollut toimivien ja laadukkaiden palveluiden varmistaminen asukkaillemme myös tulevaisuudessa.
Kuntien kannalta valmisteilla oleva muutos on merkittävä. Esimerkiksi Jyväskylästä noin puolet työntekijöistämme siirtyy tulevan maakunnan palvelukseen. Kokonaisuudessaan kunnista sekä kuntayhtymistä sairaanhoitopiiri mukaan lukien siirtyy maakuntaan noin 8000 työntekijää. Yhteistyö kuntien ja maakunnan välillä jatkuu kuitenkin tiiviinä myös tulevaisuudessa. Kuntiin jää monia asukkaidemme hyvinvointia tukevia palveluita, kuten opetus-, kulttuuri ja kaupunkirakennepalvelut.
Yhteys ei siten katkea, vaan muuttaa muotoaan.

Valmistelussa onkin tärkeää, että rakennamme siltoja ja yhteisiä toimintatapoja tulevaisuutta ajatellen. Kuntien hyvät käytännöt ja paikallistuntemus tulee säilyttää. Työntekijät tietävät parhaiten, minkälaisia palveluita eri alueen asukkaat tarvitsevat ja millaiset yhteistyömuodot eri palveluiden välillä toimivat parhaiten. Nämä hyvät käytännöt pitää tunnistaa ja myös levittää parhaimmat koko maakunnan käyttöön.

Sote-uudistuksen osalta uudistustyötä tehdään seuraavan kahden vuoden aikana hyvin konkreettisella tasolla. Keski-Suomelle on jo myönnetty merkittävä rahoitus ikäihmisten palveluiden uudistamiseen. Lapsiperheiden palveluiden uudistamistyöhön (Lape-hanke) haetaan parhaillaan yhteistä rahoitusta. Edellä mainittujen lisäksi Jyväskylä pääsee kokeilemaan ministeriön rahoituksen turvin valinnanvapautta avoterveydenhuollossa. Kokeilut kannustavat ja avustavat meitä miettimään palveluiden uudenlaisia tuottamistapoja tulevaisuudessa.

Elämme jännittäviä aikoja. Rakennamme jotain historiallista ja uutta. Jatketaan työtä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Tehdään yhdessä Keski-Suomi, jossa palvelut ovat jatkossakin vertaansa vailla.
Minun valintani on Keski-Suomi. Nyt ja tulevaisuudessa.
Timo Koivisto
Jyväskylän kaupunginjohtaja
Sote-uudistuksen työvaliokunnan puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisessä henkilöstölle suunnatussa uutiskirjeessä marraskuussa 2016.

Sinua voi ehkä kiinnostaa nämäkin...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.